“Baat het niet dan schaadt het niet, dacht ik een half jaar geleden. Ik hoorde via een collega over de rookstopbegeleiding in groep bij sUP!port in Gistel. Op enkele pogingen met kauwgom en een geneesmiddel na, had ik nog nooit doorgezet. Ik rookte sinds mijn zestiende, 25 sigaretten per dag. Ik geloofde niet dat stoppen zou lukken. Ik dacht dus gewoon even te gaan kijken, zonder grote verwachtingen. Maar ik ben tot het einde gebleven. Ik had schrik om te falen. Maar ik merkte al snel dat ik niet de enige was. Er werd geluisterd, met begrip en respect. Er hing een warme sfeer, er was ruimte voor gesprek en vooral om alles op je eigen tempo te doen.”

“Ik ben gestopt op een maandag begin november, een maand na de start van de sessies. De sigaretten maakten plaats voor een mondspray en nicotinepleisters waarvan ik de dosis geleidelijk afbouwde. Justine, de rookstopbegeleidster speelde een belangrijke rol. Ze was meelevend maar ook kordaat, gaf info over hulpmiddelen, tips om gewoontes te doorbreken, zonder belerend te zijn. Maar ik stond er vooral niet alleen voor. Mocht ik vragen hebben, of mocht het stoppen zwaar vallen, kon ik altijd ergens terecht. Dat idee geeft een gerust gevoel, zelfs al is de begeleiding afgerond.”

“Het duurt even voor de verslaving uit je lijf is. Je kunt niet voorspellen of je nooit nog een sigaret zal aanraken. Maar ik weet nu dat stoppen kan. Dat het zelfs meevalt, en dat je het niet alleen hoeft te doen. Die sigaretten gaven een vals gevoel van ontspanning. Maar stoppen heeft echte rust gebracht. Dat had ik niet verwacht. Roken is voor niets goed. Niet voor je gezondheid, niet voor je portemonnee. En zonder sigaretten ruik je gewoon een pak frisser.”

 

(naar: Visie, 20/5/2016)

Dirk (zaakvoerder, 44 jaar)