Psychologie

Justine rond bewerkt
Justine Loosveldt, Klinisch Psycholoog

Iedereen loopt in het leven weleens tegen een probleem aan waarbij men in de knoop geraakt. Voor problemen met een lichamelijke oorzaak kan men bij de huisarts of andere medische specialisten terecht. Maar sommige problemen kunnen ook een psychische oorzaak hebben, wat zich vaak uit in cognitieve en emotionele klachten. Deze psychische klachten, zoals gevoelens en gedachten, zijn niet zichtbaar voor anderen. Daarnaast zijn het meestal klachten, vragen of problemen die je moeilijk zelf kunt uitleggen. In dat geval kan een psycholoog je helpen. Een psycholoog luistert naar je klachten en gaat samen met jou op zoek naar een manier om jouw klachten aan te pakken.

Een psycholoog voorkomt met advies, screening en behandeling psychische klachten en optimaliseert het mentale welzijn. Geestelijke gezondheid belangt iedereen aan en is bovendien onlosmakelijk verbonden met de lichamelijke gezondheid. Mens sana in corpore sano – Een gezonde geest in een gezond lichaam. Psychische klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De psycholoog zal daarom ook aandacht besteden aan je verleden, omgeving en levensomstandigheden en uw dagelijks leven.

Gezondheidsklachten zijn meestal multi-causaal waardoor samenwerking met andere disciplines zoals osteopaten en diëtiste noodzakelijk is om een optimaal gezondheidsresultaat te verkrijgen.

  • Samenwerking osteopaat – psycholoog
    Enerzijds is de samenwerking met een osteopaat essentieel. Heel wat (chronische) lichamelijke aandoeningen (zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidsyndroom, migraine, prikkelbaar darmsyndroom, hernia, etcetera) gaan gepaard met heel wat psychische klachten. Samenwerking tussen de disciplines osteopathie en psychologie is noodzakelijk om het fysieke en mentaal welzijn te optimaliseren.
  • Samenwerking diëtist – psycholoog
    Ook de samenwerking met de diëtiste is van belang. Heel wat eetproblemen hebben een psychische oorzaak of een psychologische instandhoudende factor die meespeelt. Een samenwerking tussen diëtiste en psychologie is hierbij optimaal aangewezen om het eetprobleem optimaal te kunnen behandelen.