Podologie

Kinderpodoloog in Gistel!

Vanaf april 2017 kan u terecht bij erkend podoloog Charlotte Dewulf. Charlotte is podoloog, gespecialiseerd in kinderpodologie. De consultaties vinden elke woensdag- en vrijdagnamiddag plaats van 13u00 tot 20u00 in de groepspraktijk sUP!port in de Bruidstraat 11 te Gistel

Podologie is een jonge wetenschappelijke discipline die nog volop evolueert. Toch kennen al heel wat mensen het bestaan van een podoloog. Heel wat huisartsen verwijzen hun patiënten naar een podoloog voor tal van klachten. Een podoloog bekijkt het functioneren van de voet, maar dat gaat bijzonder breed. Een podoloog onderzoekt, behandelt en herstelt problemen en afwijkingen die opduiken ter hoogte van de voet of daar hun oorsprong vinden. Zowel kinderen en volwassenen als ouderen kunnen bij de podoloog terecht met voet-, pijn- en bewegingsproblemen.

Charlotte Dewulf - foto

Enkele vragen aan Charlotte Dewulf, erkend podoloog gespecialiseerd in kinderpodologie.

Charlotte, waarom ben je podoloog? Wat is jouw drijfveer?
“Na mijn middelbare schoolopleiding besloot ik uit interesse voor sport de bacheloropleiding lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie te volgen. Om een sporter zo goed mogelijk te kunnen begeleiden is kennis van de sport erg belangrijk. Iedere sport heeft zijn eigen bewegingen, schoeisel, attributen, ondergrond en regels. Tijdens mijn lerarenopleiding gingen mijn interesses voornamelijk uit naar de verschillende blessures dat sporten met zich meebrengt, alsook naar de preventie ervan. Omdat de begeleiding bij elke sport verschillend is, bestaat een ‘one-size-fits-all’-benadering niet. Kennis van bijvoorbeeld de biomechanica tijdens het sporten en het sportschoeisel vormen de basis voor een effectieve behandeling van de sporter. Dit was ook meteen de reden waarom ik na deze opleiding voor de bacheloropleiding podologie koos. Als podoloog kan ik een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de sportprestatie en bij de preventie van mogelijke blessures.

Wie kan er bij jou terecht?
Charlotte: “Vrijwel iedereen kan bij mij terecht. Dit gaat van jong tot oud, sporter tot recreant. Het gaat niet alleen om aandoeningen ter hoogte van de voet. Ook heel wat problemen aan knie, heup, rug, nek, … kunnen het gevolg zijn van het slecht functioneren van de voet.”

Een podoloog behandelt dus meer dan alleen voetklachten?
Charlotte: “Ja, zeker. Een voet beweegt nooit alleen, maar maakt onderdeel uit van de bewegingsketen. Een blokkade en/of storing in deze bewegingsketen kan elders klachten geven. Zo kan een ‘overpronerende’ voet tijdens het lopen de oorzaak zijn van een knieblessure. Als podoloog bekijk ik de gehele bewegingsketen en ga ik op zoek naar de oorzaak van het probleem.”

Welke voordelen brengen podologische zolen met zich mee?
“Er wordt gebruik gemaakt van een geavanceerde 3D-technologie om je voeten in te scannen en de zolen te ontwerpen. Zo worden de zolen perfect op je voeten en bewegingspatroon afgestemd. Het resultaat: is een unieke zool die 100% afgestemd is op jouw voet die het ondersteunt. Podologische zolen corrigeren en sturen je voeten. Zo brengen ze ook de rest van je lichaam in evenwicht. Na een tijdje voel je het ongemak en de pijn in je voeten, enkels, knieën, heupen en rug verminderen en verdwijnen. De materialen van de zolen zijn vederlicht. Ze wegen niet meer dan de standaardzolen in je schoen. Een paar podologische zolen draag je makkelijk twee tot vier jaar. Afhankelijk van hoe intensief je ze gebruikt en hoe goed je ze onderhoudt, geniet je er zelfs nog langer van. Je mag de zolen gerust in de wasmachine wassen op 40°C of afspoelen met water en zeep. Ze nemen geen vocht op waardoor ze ook meteen weer droog zijn.

Kunnen podologische zolen een meerwaarde hebben bij kinderen?
Charlotte: “Kinderen vertonen wel eens een abnormaal gangpatroon of platvoetjes en er zijn kinderen die veelvuldig struikelen of vallen over hun eigen voetjes. Het is een groot voordeel om tijdig te starten met functionele zooltherapie bij kinderen. Het zou ideaal zijn om kinderen op de leeftijd van 6 à 7 jaar podologisch-biomechanisch te laten screenen. Dat is eigenlijk een eenvoudig preventief onderzoek. Op dat moment is de kindervoet nog in volle ontwikkeling. Er is nog veel kraakbeen aanwezig en de groeischijven zijn nog niet gesloten. Dat zijn uiterst positieve voorwaarden om foute voetjes op het rechte spoor te zetten. Een podologische zool kan kinderen ook helpen tijdens de groei. Bepaalde foute voetfuncties op latere leeftijd vinden hun oorzaak tijdens de kinderjaren. Kindervoetjes (5-16jr) hebben een soepele structuur om met de zolen een duurzame oplossing te vinden.”

Voor wie?

Kinderen van 6 tot 15 jaar,

Volwassenen en ouderen.

Recreatieve en Competitieve sporters.

Waar?

sUP!port, Bruidstraat 11, 8470 Gistel

Wanneer?

Elke woensdag en vrijdag, van 13:00 tot 20:00

Afspraak maken?

via 059 445 009

via info@s-up-port.be

Wil je een afspraak met podoloog Charlotte Dewulf? Bel ons via 059 445 009 of stuur ons een bericht via info@s-up-port.be.